Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Falafel

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cieciorka konserwowa 1 puszka
mąka owsiana 300 gram
tahini pasta sezamowa 1 łyżka
sól i pieprz
czosnek 2 ząbki
roszponka 2 garści
olej do smażenia
sok z limetki 1 łyżka

Porada

mąkę owsianą można zastąpić zmielonymi płatkami owsianymi.

Przepis i sposób przygotowania na: Falafel

Kroki postępowania

1
Cieciorkę odcedzamy, połowę puszki wraz z mąką owsianą, sokiem z limetki, ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem chwile blendujemy.
Krok 1 - Falafel foto
2
Dodajemy resztę cieciorki, pastę tahini. Blendujemy
Krok 2 - Falafel foto
3
Do zmielonej masy dodajemy partiami roszponkę (ograniczenia mojego blendera:) Oczywiście oprócz roszponki można użyć dowolnej zieleniny typu szpinak, jarmuż itp
Krok 3 - Falafel foto
4
Zmieloną masę przekładamy do miski, jeśli jest zbyt rzadka, zagęszczamy mąką. Masa musi mieć konsystencję pozwalającą na formowanie kotlecików
Krok 4 - Falafel foto
5
Formujemy kotleciki, obtaczamy w mące owsianej
Krok 5 - Falafel foto
6
Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Podajemy w towarzystwie sałat, smacznego!
Krok 6 - Falafel foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 01.02.2015 14:25
ciekawe jak smakuje
Wafelek2601 31.01.2015 20:58
Ciekawie się zapowiada
as28 31.01.2015 19:25
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak