Przepis i sposób przygotowania na: Estofado mexicano
Cebule i paprykę kroimy w dużą kostkę oraz drobno siekamy papryczkę chili. Kukurydzę i fasolę odsączamy i przekładamy do miseczki.
2. Na teflonową patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i szklimy na niej cebule, dodajemy pokrojone papryki i chwilę razem dusimy. Następnie dodajemy kurczaka i lekko go podsmażamy.
Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy ją 100 ml wody, dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem oraz przyprawy: słodką paprykę, curry, tymianek oraz cukier brązowy. Wszystko dusimy przez około 10 minut.
Po tym czasie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i 1 łyżkę sosu sojowego - gotujemy kolejne 5 minut.
Następnie dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i czerwoną fasolę, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez 5 minut, doprowadzając do uwolnienia aromatów wszystkich składników, ale nie dopuszczając do rozgotowania się fasoli.
Na koniec całość doprawiamy solą i obficie świeżo zmielonym pieprzem.
Życzę smacznego! :)