Empanadas z wołowiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    300 g
  • masło

    120 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda

    80 ml
  • jajko

    1 szt
  • ocet

    1 łyżeczka

Farsz

  • mięso mielone wołowe

    500 g
  • papryka czerwona

    0,5 szt
  • cebula

    1 szt
  • oliwki czarne

    1 słoiczek
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Empanadas z wołowiną foto
Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, jak wysmaży się woda, dodajemy posiekaną w kostkę paprykę i oliwki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. Studzimy
Krok 2 - Empanadas z wołowiną foto
Mąkę z solą siekamy z masłem, dolewamy jajko roztrzepane z wodą i octem, zagniatamy szybko ciasto i odstawiamy na godzinę do schłodzenia. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy koła.
Krok 3 - Empanadas z wołowiną foto
Ciasto nadziewamy i smarujemy brzegi białkiem, zlepiamy. Układamy na blaszce i smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.
Krok 4 - Empanadas z wołowiną foto
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia ciasta. Przestudzamy lekko na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 27.01.2017 21:29
Smaczne :)
Diana Rusiłowicz 19.01.2017 01:23
Smakowicie :)
Ela15 15.01.2017 10:51
chętnie bym spróbowała
AZgotuj 13.01.2017 12:14
jej sporo pracy, ale warto! Pysznie:)
Ola1984 13.01.2017 10:45
Pysznie nadziane :)
mysza75 13.01.2017 10:37
jakie fajne porywam kilka :-)
norweska20 12.01.2017 22:57
chętnie bym zjadła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat