Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym

Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • gorąca woda

    1/2 szklanki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • olej

    4 łyżki

Farsz:

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    30 dkg
  • warzywa mrożone

    1 opakowanie meksykańskie
  • chili Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • margaryna

    2 łyżki

Sos:

  • pomidory

    2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • chili Prymat

    1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

    1 litr
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym

Kroki postępowania

Krok 1 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto

Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy olej, jajko i sól, siekamy. Powoli dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na grubość ok. 2- 3 mm i wycinamy nożem krążki o średnicy ok. 13 cm (użyłam do tego miseczki).

Krok 2 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto

Mięso mielone smażymy wraz z 1/2 mrożonej mieszanki meksykańskiej na margarynie. Drugą połowę podsmażamy bez dodatku tłuszczu.

Krok 3 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto
Usmażone mięso wraz z warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Krok 4 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto

Do zmielonych składników dodajemy resztę mrożonek podpieczonych (do miękkości). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także podaną ilością chili, papryki ostrej oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Ilość można zmniejszyć - w zależności od efektów jakie chcemy uzyskać.

Krok 5 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto
Na wycięte krążki nakładamy farsz.
Krok 6 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto
Pierożki mocno zlepiamy, tak by nie rozeszły się w trakcie pieczenia.
Krok 7 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto
Rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pierożki (ja smażyłam po 2). Obracamy co jakiś czas by równomiernie się przyrumieniły. Wyciągamy kiedy są mocno przyrumienione.
Krok 8 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto
Sos: Z pomidorów usuwamy szypułki wraz z białą częścią. Kroimy na małe kosteczki, dodajemy przecier i przyprawy. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy aż do momentu wyparowania wody z pomidora. Podajemy w osobnym naczyniu do namaczania, bądź polewamy po pierożkach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Kamil 29.11.2022 17:58
Mój Tata lubi na ostro jedzenie a ja tak na pół
Magda60 10.02.2015 13:21
pracochłonne danie , ale efekt końcowy rewelacyjny
anka1988 31.01.2015 12:03
apetyczne pierożki, moje smaki!
Anna169Hosz 25.01.2015 18:27
Bardzo apetyczne!
Dorota76 23.01.2015 18:40
rewelacyjny przepis musi być pyszne
Mniam 23.01.2015 11:32
Fantastyczne pierożki!
Ada-Gaba 23.01.2015 11:16
znakomita przekąska
R'n'G Kitchen 23.01.2015 11:15
Świetne! :D
Konczi 23.01.2015 10:54
wyglądają zjawiskowo, porywam porcyjkę :)
Katarzyna59 23.01.2015 10:53
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat