Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka pszenna
2 szklanki -
jajko
1 sztuka -
gorąca woda
1/2 szklanki -
sól
1/2 łyżeczki -
olej
4 łyżki
Farsz:
-
mięso mielone wołowo-wieprzowe
30 dkg -
warzywa mrożone
1 opakowanie meksykańskie -
chili Prymat
1 łyżeczka -
Papryka ostra mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
czosnek
2 ząbki -
sól
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
margaryna
2 łyżki
Sos:
-
pomidory
2 sztuki -
koncentrat pomidorowy
1 łyżka -
oregano
1 łyżeczka -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/3 łyżeczki -
chili Prymat
1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
-
olej do smażenia
1 litr
Przepis i sposób przygotowania Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym
Kroki postępowania

Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy olej, jajko i sól, siekamy. Powoli dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na grubość ok. 2- 3 mm i wycinamy nożem krążki o średnicy ok. 13 cm (użyłam do tego miseczki).

Mięso mielone smażymy wraz z 1/2 mrożonej mieszanki meksykańskiej na margarynie. Drugą połowę podsmażamy bez dodatku tłuszczu.


Do zmielonych składników dodajemy resztę mrożonek podpieczonych (do miękkości). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także podaną ilością chili, papryki ostrej oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Ilość można zmniejszyć - w zależności od efektów jakie chcemy uzyskać.




Komentarze (19)
Załaduj więcej komentarzy (9)