Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Empanadas z wołowiną i warzywami

5.0
(53)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Empanadas - pieczone pierożki nadziewane mięsem i warzywami. Pyszna, aromatyczna przekąska, idealna na imprezy lub spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki:

Na ciasto:

woda
100 mililitrów
masło
175 gramów
mąka
350 gramów
proszek do pieczenia
1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
jajko
1 sztuka

Na farsz:

olej
1 łyżka
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
seler naciowy
40 gramów
marchew
3 sztuki
papryczka chili
1 sztuka
cukinia
40 gramów
mięso mielone wołowe
350 gramów
koncentrat pomidorowy
65 gramów
oregano
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Kolendra cała Prymat
1 łyżeczka
woda
200 mililitrów
natka pietruszki
1 łyżka
imbir
1 łyżeczka
mleko
do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Empanadas z wołowiną i warzywami

W rondelku zagotuj wodę z masłem, posól i przelej do miski. Do gorącego masła wsyp mąkę i energicznie wymieszaj, dodaj proszek do pieczenia oraz jajko i wymieszaj uzyskując jednolitą konsystencje, po czym odstaw do lodówki na 25 minut.

W tym czasie, na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż cebulę, czosnek, imbir oraz chili, przez około 2 minuty. Po 2 minutach dodaj pokrojone w kosteczkę: seler, marchew, cukinię oraz mięso i przyprawy, zalej wodą i gotuj około 25 minut. Po 25 minutach do farszu dodaj natkę pietruszki oraz koncentrat, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Ciasto rozwałkuj na 4 mm i wytnij kółka o średnicy ok. 12 cm, na środek kółka nałóż 1-2 łyżki farszu, złóż na pół, zlep i zawiń końcówki ciasta. Tak przygotowane empanadas posmaruj mlekiem i piecz w temp. 200°C przez 20 minut.

Empanadas podawaj z kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Evela 02.10.2023 13:01
Robię już piąty raz! tak smakują rodzinie Dziś wersja uproszczona w cieście francuskim ( dużo szybciej a smak ten sam)
Basiliana 29.01.2019 21:29
Śliczne pierożki i ciekawy sposób przygotowania ciasta.
Babeczka35 29.01.2019 15:09
Apetycznie wyglądają. Idealne na przekąskę.
Bożena Matuszczyk 11.01.2019 11:18
Smakowita przekąska, takich pierożków jeszcze nie miałam okazji spróbować. Chętnie się poczęstuję.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak