Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekstremalnie kruche ciasteczka chałwowo-daktylowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pasta tahini 1 szklanka
mąka pszenna 3 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier puder 1 szklanka
daktyle 160 g posiekane
miękkie masło 200 g
sezam do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Ekstremalnie kruche ciasteczka chałwowo-daktylowe

Zważywszy na krótką listę składników, zrobienie ciasta jest banalnie proste i polega na wymieszaniu wszystkich wymienionych ingrediencji na jednolitą masę. Jeśli wyjdzie za sucha – możesz dolać odrobinę wody.
Z przygotowanego ciasta utocz kuleczki wielkości orzecha włoskiego i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę posyp sezamem i spłaszcz. Piecz przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 07.06.2013 07:07
lubię kruche ciasteczka te na pewno też by mi smakowały
Megg 06.06.2013 21:42
super takie chrupiące ciasteczka
Kasnaj 06.06.2013 19:05
super ciasteczka
Gracer 06.06.2013 19:03
fajny przepis
Monika10 06.06.2013 18:35
napewno smaczne
meg1984 06.06.2013 17:08
ciekawy jest ten składnik - pasta tahini - nigdy nie słyszałam
stokrotka 06.06.2013 17:05
super ciasteczka
aisoglam 06.06.2013 16:56
Oooo! Pasta tahini. Pycha :)
Bernadeta1 06.06.2013 15:53
ciekawy przepis na ciasteczka
Paolcia 06.06.2013 15:36
mmmm pyszne :)
Janina 06.06.2013 15:11
Ciekawe ciasteczka z ciekawych składników, na pewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak