Ekspresowe i przepyszne ciasto z jagodami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6 sztuka
  • cukier

    1 1/2 szklanka
  • cukier waniliowy

    3 łyżeczka
  • mąka tortowa

    2 3/4 szklanka
  • ocet 10 %

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • olej

    3/4 szklanka
  • jagody

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę z proszkiem przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i łyżkę octu lub soku z cytryny. Miksować na szybkich obrotach do czasu, aż jajka zaczną bieleć. Partiami dodawać mąkę z proszkiem i miksować na wolnych obrotach. Pod koniec miksowania wlać olej. Ciasto przelać do blaszki (36x25), wierzch ciasta posypać jagodami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec ok. 50 minut do suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia przełączyć grzałkę na góra-dół, aby ciasto się zarumieniło. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Rady: Do ciasta można użyć dowolnych sezonowych owoców.
Jeśli używacie jagód mrożonych nie należy ich wcześniej rozmrażać.
Dla wzbogacenia smaku można dodać do ciasta startą skórkę z cytryny lub pomarańczy.

*szklanka 250 ml

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EmciaPichci 05.02.2014 10:13
szybkie ciasta to jest to co lubię najbardziej ;)
Magula 12.07.2013 07:20
fajne to ciasto Ci wyszło
iza0823 14.06.2013 21:24
lece zrobic ;p
Ola1984 12.06.2013 12:12
Tak, ciasto jest uniwersalne, ale takie pyszne, że znika bardzo szybko :) W tym roku robiła je już z jagodami, truskawkami i jabłkami i rabarbarem. Polecam :)
Katarzyna59 12.06.2013 07:59
super przepis
Habibi 12.06.2013 07:55
uwielbiam takie ciasta - są uniwersalne, pasują pod owoce, ser, mak... śliczny wzorek utworzyły jagody na wierzchu ciasta :)
Gary Michy 11.06.2013 22:14
Świetne ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat