Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekspresowe curry z kurczaka z ryżem

5.0
(30)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kurczak curry to jeden z pyszniejszych dań kuchni indyjskiej. Świetny pomysł na szybki obiad. Kurczak curry wyśmienicie smakuje podany z ryżem basmati lub z ryżem jaśminowym. Bardzo dobrze smakuje również podany z chlebkiem naan a nawet z pieczonymi ziemniakami.

Składniki:

Składniki:

filet z piersi z kurczaka 600 g
rosół z kury Kucharek 2 kostki
woda 1,15 litra
cebula 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
groszek 1 puszka
jogurt naturalny 200 gramów
olej 4 łyżki
curry 1 czubata łyżka
ryż basmati 400 gramów
sól
pieprz
kolendra
fasolka szparagowa zielona (ugotowana) 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowe curry z kurczaka z ryżem

PRZYGOTOWANIE:

1. Fileta myjemy i kroimy w kostkę, lekko solimy. Cebulę także kroimy w kosteczkę, a paprykę w paski.

2. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso i smażymy kilka minut, dodajemy paprykę i nadal smażymy kolejne kilka minut.

4. Z kostki kucharek i wody przygotowujemy bulion. 

5. Do mięsa i warzyw wlewamy pół szklanki wody, wsypujemy curry i dobrze mieszamy.

6. Wlewamy bulion. Jak się wszystko zagotuje, dodajemy groszek oraz fasolkę.

7. Dusimy pod przykryciem 15 minut.

8. Na koniec dodajemy jogurt i doprawiamy pieprzem oraz kolendrą. Sos można zagęścić wodą rozmieszaną z mąką.

9. Podajemy z ryżem.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak