Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eksperymentalny drożdżowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 300 gram
mąka pszenna 200 gram
drożdże świeże 1/4 opakowania
mleko 1 szklanka
cukier brązowy pół szklanki
jajko 2
olejek pomarańczowy
margaryna 1 łyżka
jabłka 2

Porada

Ciasto mało rośnie. Jest też inne w smaku niż normalny drożdzowy, jest bardziej chlebowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Eksperymentalny drożdżowy

Kroki postępowania

1
Zmiel płatki owsiane. Wymieszaj je z mąką.
Krok 1 - Eksperymentalny drożdżowy foto
2
Mleko lekko podgrzej, wymieszaj z drożdżami, szczyptą cukru i mąki. Poczekaj aż wyrosną.
Krok 2 - Eksperymentalny drożdżowy foto
3
Jajka wymieszaj z cukrem.
Krok 3 - Eksperymentalny drożdżowy foto
4
wszystkie składniki wymieszaj.
Krok 4 - Eksperymentalny drożdżowy foto
5
Ciasto wyłóż na blachę
Krok 5 - Eksperymentalny drożdżowy foto
6
Pokrój jabłka. Poczekaj 20-30 min aż ciasto wyrośnie.
Piecz 30 min w temperaturze 180 st
Krok 6 - Eksperymentalny drożdżowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak