Ekskluzywny tort z brzoskwiniowym musem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt jasny:

  • jajka

    5 sztuk
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szklanki
  • cukier drobny

    3/4 szklanki

Biszkopt ciemny:

  • jajka

    5 sztuk
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • kakao

    1/4 szklanki
  • cukier drobny

    3/4 szklanki

Masa:

  • śmietana 30%

    1200 mililitrów
  • serek mascarpone

    500 gramów
  • cukier puder

    4 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie

Mus brzoskwiniowy:

  • brzoskwinie w puszce

    2 puszki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt jasny:
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka, stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy około 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.

Biszkopt ciemny:
Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko, że do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao. Pieczemy w tej samej temperaturze i tyle samo minut.

Mus brzoskwiniowy:
Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i miksujemy blenderem. Dodajemy rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do delikatnego ścięcia. Syrop z owoców posłuży nam do nasączenia naszego tortu.

Masa śmietankowo-serowa:
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Połowę dobrze schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę cukru pudru i cukru waniliowego. Następnie zmniejszamy moc miksera do minimum i dodajemy partiami 250 g zimnego serka mascarpone i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości wody.

Tort:
Biszkopty kroimy na 3 części każdy. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze. Nasączamy go syropem brzoskwiniowym i wykładamy 1/3 naszego musu brzoskwiniowego. Pokrywamy go masą śmietankową. Kładziemy kolejny krążek biszkoptu, nasączamy go i wykładamy masę śmietankową, kolejny biszkopt nasączamy kładziemy mus i śmietanę. I postępujemy tak do wyczerpania składników. Kiedy nasz tort jest złożony wstawiamy go do lodówki na około godzinę.

Następnie ubijamy pozostałą cześć śmietany w sposób opisany powyżej. Do wykonania dekoracji użyłam tylki Wilton M1. Czyli napełniłam woreczek masą i wyciskałam róże na całej powierzchni tortu.

Motyle czekoladowe:
Na papierze do pieczenia rysujemy motyle. Czekoladę rozpuszczamy, przekładamy do woreczka cukierniczego robimy minimalną dziurkę i wyciskamy kontury naszego motyla płynną czekoladą. Należy pamiętać, aby odwrócić papier i nanosić czekoladę nie po tej stronie co było rysowane.Gotowego motyla umieszczamy w rynience w kształcie litery V i czekamy, aż wystygną i czekolada stwardnieje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (36)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 21.02.2014 13:43
wygląda wręcz imponująco :)
karolina1869 30.12.2013 09:23
wygląda jak z cukierni pięknie,
KasiaK90 29.12.2013 10:24
wygląda przewspaniale
Ivonne 20.11.2013 19:17
Musi być przepyszny i tak pięknie wygląda ze niewiadomo czy jeść czy podziwiać!:)
mariel78 11.11.2013 18:55
imponujący :)
Ewa104 05.10.2013 09:58
Wytworny i piękny!
Andrzej8 04.10.2013 18:48
piękny tort
Katarzyna34 04.10.2013 18:34
śliczny torcik
natalia.doradca 04.10.2013 13:18
cudownie wygląda
everay 04.10.2013 11:59
jak z bajki :)))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat