Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekskluzywny tort z brzoskwiniowym musem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ekskluzywny tort z brzoskwiniowym musem, to połączenie jasnego i ciemnego biszkoptu, musu brzoskwiniowego i lekkiej masy na bazie śmietanki. Idealny na szczególne okazje!

Składniki:

Biszkopt jasny:

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier drobny 3/4 szklanki

Biszkopt ciemny:

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 3/4 szklanki
kakao 1/4 szklanki
cukier drobny 3/4 szklanki

Masa:

śmietana 30% 1200 mililitrów
serek mascarpone 500 gramów
cukier puder 4 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Mus brzoskwiniowy:

brzoskwinie w puszce 2 puszki
Żelatyna wieprzowa Prymat

Porada

Rozmiar tortownicy 24cm

Przepis i sposób przygotowania na: Ekskluzywny tort z brzoskwiniowym musem

Biszkopt jasny:
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka, stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy około 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.

Biszkopt ciemny:
Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko, że do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao. Pieczemy w tej samej temperaturze i tyle samo minut.

Mus brzoskwiniowy:
Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i miksujemy blenderem. Dodajemy rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do delikatnego ścięcia. Syrop z owoców posłuży nam do nasączenia naszego tortu.

Masa śmietankowo-serowa:
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Połowę dobrze schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę cukru pudru i cukru waniliowego. Następnie zmniejszamy moc miksera do minimum i dodajemy partiami 250 g zimnego serka mascarpone i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości wody.

Tort:
Biszkopty kroimy na 3 części każdy. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze. Nasączamy go syropem brzoskwiniowym i wykładamy 1/3 naszego musu brzoskwiniowego. Pokrywamy go masą śmietankową. Kładziemy kolejny krążek biszkoptu, nasączamy go i wykładamy masę śmietankową, kolejny biszkopt nasączamy kładziemy mus i śmietanę. I postępujemy tak do wyczerpania składników. Kiedy nasz tort jest złożony wstawiamy go do lodówki na około godzinę.

Następnie ubijamy pozostałą cześć śmietany w sposób opisany powyżej. Do wykonania dekoracji użyłam tylki Wilton M1. Czyli napełniłam woreczek masą i wyciskałam róże na całej powierzchni tortu.

Motyle czekoladowe:
Na papierze do pieczenia rysujemy motyle. Czekoladę rozpuszczamy, przekładamy do woreczka cukierniczego robimy minimalną dziurkę i wyciskamy kontury naszego motyla płynną czekoladą. Należy pamiętać, aby odwrócić papier i nanosić czekoladę nie po tej stronie co było rysowane.Gotowego motyla umieszczamy w rynience w kształcie litery V i czekamy, aż wystygną i czekolada stwardnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 21.02.2014 13:43
wygląda wręcz imponująco :)
karolina1869 30.12.2013 09:23
wygląda jak z cukierni pięknie,
KasiaK90 29.12.2013 10:24
wygląda przewspaniale
Ivonne 20.11.2013 19:17
Musi być przepyszny i tak pięknie wygląda ze niewiadomo czy jeść czy podziwiać!:)
mariel78 11.11.2013 18:55
imponujący :)
Ewa104 05.10.2013 09:58
Wytworny i piękny!
Andrzej8 04.10.2013 18:48
piękny tort
Katarzyna34 04.10.2013 18:34
śliczny torcik
natalia.doradca 04.10.2013 13:18
cudownie wygląda
everay 04.10.2013 11:59
jak z bajki :)))
Mniam 04.10.2013 10:47
Piękna dekoracja!
Ola1984 04.10.2013 10:19
Tort przepiękny :) Gratuluję świetnego pomysłu.
joanna30 04.10.2013 10:04
Piekny tort :)
margaret 04.10.2013 09:28
poproszę kawałeczek:)
Stenka 04.10.2013 08:06
wygląda wspaniale
dziewczyna_z_kodeksem 03.10.2013 22:39
wygląda zachwycająco
Renataj 03.10.2013 22:27
Piękna dekoracja.
Jadwiga/Jaga85 03.10.2013 22:17
Wygląda jak z bajki!
Lis 03.10.2013 21:56
Torty z różami są po prostu cudowne:)
patryska76 03.10.2013 21:53
Wygląda przecudnie ;))))
alaaa 03.10.2013 21:51
co tu dużo pisać po prostu rewelacja
SmacznaPyza 03.10.2013 21:39
ślicznie udekorowany
6zer
6zer 03.10.2013 21:35
rewelacyjny, aż slow mi zabrakło
Małgorzata9 03.10.2013 21:16
wygląda obłędnie
Karolcia12 03.10.2013 20:32
wygląd tortu naprawdę zaskakujący

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak