Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklery biszkoptowe z bitą śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 0.7 kg
masło 15 dag
jajko 10
woda 0.5 l
sól 1 łyżeczka
bita śmietna 1 opakowanie
aromat pomarańczowy 1
mleko 200 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Eklery biszkoptowe z bitą śmietaną

Ciasto:Do garnka dodajemy Masło, wodę i sól. Gotujemy. Następnie powoli dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość ciągle mieszamy aż powstanie jednolita masa. Zestawiamy z ognia i czekamy aż ciasto ostygnie. Następnie do ciasta dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Blachę wyścielamy pergaminem. Ciasto wkładamy do szprycy z ozdobną końcówką i wyciskamy podłużne słupki długości około 10cm. Pieczemy w temperaturze 210stopni przez 25min. Jeszcze ciepłe przekrawamy na pół.Krem:Do miski wlewamy mleko, wsypujemy zawartość torebki- bitą śmietanę i dodajemy aromat pomarańczowy. Miksujemy na zbitą masę. Przygotowanym kremem nadziewamy słupki.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wlicka 23.10.2013 22:00
bardzo lubię!
Henryka2 25.10.2012 20:19
Z eklerami ten wytwór nie ma nic wspólnego.
SmacznaPyza 10.10.2012 19:04
na dodatek na zdjęciu wcale nie ciastka z ciasta parzonego tylko jakieś bułeczki....
SmacznaPyza 10.10.2012 19:03
bita śmietana z torebki? obrzydliwe
cooleczka 10.10.2012 18:46
z chęcią bym zjadła:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak