Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklerki z kremem czekoladowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto parzone

masło lub margaryna 125 g
woda 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 4 szt
sól szczypta

Krem czekoladowy

mleko 600 ml
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
kakao 1 łyżka
żółtko jajek 2 szt
masło lub margaryna 230 g

Polewa czekoladowa

czekolada mleczna z orzechami 100 g
masa orzechowa 2 łyżki
masło 1 łyżka
mleko 1 łyżka

Dodatkowo

masa orzechowa 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki z kremem czekoladowym

Ciasto parzone:

W garnku zagotowujemy wodę z margaryna oraz szczyptą soli. Gdy wrze wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do momentu aż masa będzie odchodzić od ścianek garnka. Delikatnie studzimy. Do masy wbijamy kolejno po jednym jajku i miksujemy. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy kształt eklerków. Gdy nie mamy szprycy cukierniczej możemy też ciasto rozprowadzić za pomocą łyżki. Z podanej porcji wyszło mi 10 eklerków (po złożeniu 5). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180*C przez 20 minut.

Krem czekoladowy:
Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz dosypujemy cukier. W reszcie mleka mieszamy żółtka, mąki oraz kakao. Gdy mleko wrze dolewamy masę z kakao. Mieszamy do momentu powstania budyniu. Garnek okrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Gdy przestygnie margarynę ubijamy na puch i po łyżce dokładamy masę budyniową. Miksujemy na gładki krem.

Polewa czekoladowa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masą orzechową. Dodajemy masło i mleko. Mieszamy aż polewa będzie lejąca.

Złożenie eklerków:
Spód eklerka smarujemy jedną łyżką masy orzechowej. Następnie rozprowadzamy po całości krem czekoladowy. Przykrywamy drugim eklerkiem. Górę oblewamy polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 18.04.2017 17:32
Świetne smaki;))
Ada-Gaba 18.04.2017 14:23
pyszności
bietka 18.04.2017 13:45
po prostu pychota :)
jan_mag 18.04.2017 13:36
Pyszności :)
Mniam 18.04.2017 12:55
Z chęcią bym się skusiła na taką eklerkę. Musi być przepyszna :)
VioletoweKucharzenie 18.04.2017 12:47
Słodkie, rozpływające się w ustach, z posmakiem orzechów eklerki z kremem czekoladowym. Gwarantuję na jednym się nie skończy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak