Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklerk polany mleczną czekoladą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mleko 1 szklanka
woda 1 szklanka
masło 10 dag
jajko 7 sztuk
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1 szklanka
czekolada mleczna 100 g
budyń waniliowy 2
maso 10 dag
mleko 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Eklerk polany mleczną czekoladą

Ciasto: W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy 1 szklankę mleka i wodę, a także 1łyżeczkę cukru i sól. Gotujemy. Gdy będzie się gotował płyn zmniejszamy ogień i powoli wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie, by pozbyć się grudek. Chwilkę gotujemy i odstawiamy, by ciasto ostygło. Następnie Dodajemy po kolei jajka i dokładnie miksujemy ciasto, by było jednolite. Ciasto wkładamy do worka-rękawa i wyciskamy podłużne paski długości około 10cm. Blachę wyścielamy pergaminem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 20-25minut w temperaturze 190stopni. Jeszcze ciepłe ptysie przekrawamy na pół.
Krem: 2,5szklanki mleka zagotowujemy. W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń w proszku. Jak mleko będzie się gotowało wlewamy mieszankę budyniową i pozostały cukier. Gotujemy ciągle mieszając aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie powoli dodajmy masło i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem nadziewamy ptysie.
Polewa: Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli. Polewamy na wierzch każdego ptysia.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jola67
Jola67 24.10.2012 19:26
W cukierni był już tylko jeden hi hi hi
jozefinach 23.10.2012 09:12
Uwielbiam eklery.
Botwinka 16.10.2012 08:41
fajny i smaczny
Rafał10 14.10.2012 21:26
uwielbiam
SmacznaPyza 14.10.2012 19:46
smutno takiemu samotnemu....
Agnieszka91 14.10.2012 13:56
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak