Dzikie zrazy

Dzikie zrazy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe pokrojone na 6 zrazów

    70 dag
  • boczek

    15 dag
  • zsiadłe mleko

    1 szklanka
  • cebula

    2 szt
  • pokruszony listkek laurowy Prymat

    2 szt
  • masło

    2 łyżki
  • kostka rosołu wolowego Kucharek

    1 szt
  • śmietana 18-procentowa

    0,5 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • Owoc jałowca cały Prymat

    1 zmielony
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Dzikie zrazy

Mięso zalać mlekiem i pozostawić na noc w lodówce. Następnie wyjąć, osuszyć, rozbić tłuczkiem, posypać solą, jałowcem i pokruszonymi listkami laurowymi. Na każdym zrazie ułożyć kawałek boczku oraz plaster cebuli, zwinąć ciasno i spiąć wykałaczką. Mięso obrumienić na maśle, przełożyć do rondla, podlać wodą z rozpuszczoną kostką
rosołową i dusić na małym ogniu 1:30 min. Gdy mięso będzie miękkie, sos zaprawić śmietaną z mąką. Podawać z kaszą ugotowaną na sypko lub kluskami kładzionymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Andzia1977
Andzia1977 03.12.2011 21:55
pyszotka
Adamorek 12.07.2011 12:46
puszne
AgaS10 09.02.2011 12:07
obiadek jak sie patrzy:)
szajba2 31.12.2010 17:54
jak dzikie to muszą być fajne
Babciagramolka 17.12.2010 10:38
A do tego kasza gryczana - pycha
bami 10.11.2010 00:07
Barbaro, ja myślę, że one są dzikie bo są z wołu o dzikim usposobieniu :>
Mariposas 15.07.2010 09:26
Robię podobnie tylko do środka dodaje jeszcze ogórka kiszonego
Barbara55 04.07.2010 15:18
dzikie to powinny być chyba z dziczyzny?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat