Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dzikie udka z kurczaka :)

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 4 szt
sok z cytryny 3 łyżki
pieprz 3-4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 1-2 szt
cebula 1 szt
sól
oliwa do smażenia
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść lubczyku suszony Prymat 1/4 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: Dzikie udka z kurczaka :)

Kroki postępowania

1
Udka obrać ze skóry, skropić sokiem z cytryny i natrzec jałowcem (1 łyżeczka). Ja niesetty nie miałam mielonego wiec użyłam zgniecionych ziaren. Szczelnie przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Krok 1 - Dzikie udka z kurczaka :) foto
2
Następnego dnia natrzeć mięso solą, zrumienić ze wszystkich stron, na rozgrzanej oliwie, dodać pokrojoną cebulę.
Krok 2 - Dzikie udka z kurczaka :) foto
3
Zrumienione udka przełożyć do patelni z kominem. Dodać ziarna ziela angielskie, jałowiec, pieprz, liść laurowy oraz lubczyk. Podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
Krok 3 - Dzikie udka z kurczaka :) foto
4
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Krok 4 - Dzikie udka z kurczaka :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 24.02.2014 09:37
Na pewno pyszne. Często używam jałowca do mięs.
Alex_M 17.02.2014 12:04
pysznie przyprawione ;)
bogusia19 16.02.2014 12:35
apetyczne udeczka
dodi 16.02.2014 12:09
muszę spróbować
as28 16.02.2014 11:43
mniam mniam
Czyki 16.02.2014 11:23
Pysznie wyglądają:)
agnieszka131919 16.02.2014 11:22
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak