Dzika kaczka pieczona

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczki

    2
  • marchew

  • pietruszka

  • seler

  • cebula

  • ocet

    1\\2szkl
  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • sól

  • śmietana

    1\\4l
  • mąka

    łyżka
  • olej

    łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sprawione i umyte kaczki zabajcować na 3dni w zalewie sporządzonej w nastepujacy sposób umyte warzywa ,z wyjątkiem cebuli ,obgotować ,dodać ocet i przyprawy (zalane zimna zaprawą kaczki przetrzymać kilka dni w chłodnym miejscu).Następnie wyjęte z marynaty tuszki osuszyć ,natrzeć lekko oliwa i obłożyć plastrami cebuli .Zawinąć w folie i zostawić dzień lub dwa ,po czym zdjąć cebulę i piec w brytfannie wyłożonej plastrami słoniny lub boczku.Podczas pieczenia smarować kaczki kwaśną śmietaną i podlewać małą ilościa wody.Gdy są miekkie,wyjać i podzielić na porcje.Sos podprawić śmietaną rozmieszaną z mąką i zagotować .Podawać z kładzionymi kluskami i czerwoną kapustą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat