Dziczyzna z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dziczyzna

    80 dag
  • cebula

    2 duże
  • ser żółty

    wg upodobań
  • pieprz

  • sól

  • chili

    1 łyżeczka
  • rozmaryn

    1/2 łyżeczka
  • tymianek

    1/2 łyżeczka
  • ocet winny

    kilka łyżek
  • olej

    1/5 szklanki
  • czosnek

    3 ząbki
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dziczyzna z serem foto
Dziczyznę (ja użyłam polędwicę z dzika) kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy około 5-6 łyżek octu winnego, 1/5 szklanki oleju, rozgnieciony jałowiec, rozmaryn, tymianek i chili, dokładnie mieszamy. Marynujemy mięso co najmniej 24 godziny. Następnie mięso odsączamy z nadmiaru marynaty i smażymy w żeliwnym rondlu bez dodatatkowego tłuszczu. Gdy mięso się ładnie przyrumieni, podlewamy wodą i dusimy na średnim ogniu. Do niemal miękkiego mięsa dodajemy obraną i pokrojoną w pióra cebulę i dalej dusimy.
Krok 2 - Dziczyzna z serem foto
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy mięso będzie mięciutkie, dodajemy starty na grubych oczkach ser żółty (w ilości wg upodobań) i mieszamy aż lekko się rozpuści.
Krok 3 - Dziczyzna z serem foto
Podajemy do jedzenia od razu po przygotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 07.04.2013 14:47
....zabieram się za ten temat ,,,mieszkając wokół lasów grzechem nie spróbować ,,,,he,he
anemon 29.01.2012 11:16
Bardzo apetycznie si? prezentuje i napewno ?wietnie smakuje. Tylko raz w ?yciu jad?am piecze? z dzika i by?a pyszna.
Lotar 28.11.2011 22:28
świetny przepis !
pacpaw 28.11.2011 19:39
nowatorskie połącznie
suzana 28.11.2011 12:29
super wygląda
Jarlin 28.11.2011 11:56
Ja też zgłodniałam..
Agnieszka_B 28.11.2011 10:59
Od samego patrzenia robię się głodna:)
Weronika_eM 28.11.2011 10:24
ciekawy przepis
Beatris 28.11.2011 10:00
Ta dziczyzna mnie prześladuje. Jaką ja mam na nią wielką ochotę.
Mati13 28.11.2011 09:59
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat