Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżemik ze swojskich truskawek

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki świeże 1 kg
cukier kryształ 1/2 kg
Kwas cytrynowy Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dżemik ze swojskich truskawek

Truskawki umyć, usunąć szypułki, przełożyć do garnka dodać kwasek. Całość gotować na małym ogniu, aż owoce się rozgotują od czasu do czasu mieszać, pod koniec gotowania dodać cukier. Następnie zwiększyć ogień, aby syrop zaczął delikatnie bulgotać. Gotować go ok. 1 godziny, w międzyczasie zdejmując z powierzchni wytrącającą się pianę. Po tym czasie należy sprawdzić gęstość dżemu. wcześniej w zamrażalniku talerzyk i odstawić go na ok. 1 min. do zamrażalnika. . Jeśli dżem jest zbyt rzadki, kolejne próby gęstości należy przeprowadzać co 5-10 minut gotowania. , ostudzić i przelać do słoików (nie do pełna!) Zakręcone słoiki pasteryzować ok 10 min, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.09.2013 21:05
Swojski dżem jest najlepszy.
AliCe
AliCe 01.09.2013 18:20
Uwielbiam truskawki a tym bardziej taki dżemik :))
sylwiusia055 29.08.2013 20:54
uwielbiam taki
rafał5 18.08.2013 17:44
smacznie :)
Bernadeta1 18.08.2013 17:36
pyszny taki domowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak