Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z żurawiny leśnej.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier kryształ 50 dag
woda 3/4 szklanki
żurawina 2 leśna

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z żurawiny leśnej.

Kroki postępowania

1
Przebrać żurawinę leśną i dobrze opłukać.
Krok 1 - Dżem z żurawiny leśnej. foto
2
Włożyć do garnka i zalać 3/4 szklanki wody, następnie smażyć na wolnym ogniu.
Krok 2 - Dżem z żurawiny leśnej. foto
3
Smażyć aż do rozpadnięcia większości owoców.
Krok 3 - Dżem z żurawiny leśnej. foto
4
Dodać do podsmażonej żurawiny leśnej 50 dag cukru kryształu i dobrze wymieszać i dalej smażyć.
Krok 4 - Dżem z żurawiny leśnej. foto
5
Wyparzyć słoiki i zakrętki w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 100 stopni C.
Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików i od razu zakręcać, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Nie trzeba już ich pasteryzować.
Z podanej porcji wychodzi 6 słoiczków po dżemie.

Smacznego !!!
Krok 5 - Dżem z żurawiny leśnej. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pycholka 23.07.2014 08:21
Zapowiada się świetnie, wypróbuję ;))
Ada-Gaba 06.11.2013 08:04
z pewnością smaczny
fotoviderek 05.10.2013 09:20
Super dodatek do mięs :)
Renata9 04.10.2013 20:05
Czarnula87, tak dżem jest lekko kwaskowy, wspaniały do mięsa
Ela_K 04.10.2013 19:50
uwielbiam żurawine
iwi 04.10.2013 18:43
Super ten żemik
Czarnula87 04.10.2013 18:16
musi być bardzo smaczny pewnie lekko kwaskowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak