Dżem z żurawiny leśnej.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier kryształ

    50 dag
  • woda

    3/4 szklanki
  • żurawina

    2 leśna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dżem z żurawiny leśnej. foto
Przebrać żurawinę leśną i dobrze opłukać.
Krok 2 - Dżem z żurawiny leśnej. foto
Włożyć do garnka i zalać 3/4 szklanki wody, następnie smażyć na wolnym ogniu.
Krok 3 - Dżem z żurawiny leśnej. foto
Smażyć aż do rozpadnięcia większości owoców.
Krok 4 - Dżem z żurawiny leśnej. foto
Dodać do podsmażonej żurawiny leśnej 50 dag cukru kryształu i dobrze wymieszać i dalej smażyć.
Krok 5 - Dżem z żurawiny leśnej. foto
Wyparzyć słoiki i zakrętki w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 100 stopni C.
Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików i od razu zakręcać, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Nie trzeba już ich pasteryzować.
Z podanej porcji wychodzi 6 słoiczków po dżemie.

Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pycholka 23.07.2014 08:21
Zapowiada się świetnie, wypróbuję ;))
Ada-Gaba 06.11.2013 08:04
z pewnością smaczny
fotoviderek 05.10.2013 09:20
Super dodatek do mięs :)
Renata9 04.10.2013 20:05
Czarnula87, tak dżem jest lekko kwaskowy, wspaniały do mięsa
Ela_K 04.10.2013 19:50
uwielbiam żurawine
iwi 04.10.2013 18:43
Super ten żemik
Czarnula87 04.10.2013 18:16
musi być bardzo smaczny pewnie lekko kwaskowy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat