Dżem z wiśni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie bez pestek

    1 kg
  • sok z jabłek surowy

    1 szklanka
  • cukier

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W szerokim rondlu mieszamy sok jabłkowy z cukrem, i cały czas podgrzewamy na małym ogniu. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy wiśnie i gotujemy na średnim ogniu przez 20-25 min ( czas gotowania zależy od wielkości owoców).
Gorący dżem wykładamy do wygrzanych, czystych pozbawionych zapachów słoików, dokładnie zamykamy, pasteryzujemy w temp. 90 stopni C. Przez 15 min Potem ustawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 01.03.2014 16:06
bardzo lubię taki dżemik
cukiereczek 15.04.2013 08:51
domowy najlepszy
Kate131 20.03.2013 08:40
bardzo dobry taki dżem
wiola333 13.03.2013 14:21
bardzo smaczny
melonik 20.08.2012 08:09
super
melonik 20.08.2012 08:09
super
Andysz 07.05.2012 09:05
mniam:)
ZEWA 23.02.2012 20:01
smak dzieciństwa
tomek18 25.12.2011 16:26
super
[email protected] 24.11.2011 16:03
uwielbiam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat