Dżem z kiwi ogrodowego (aktinidii)

Dżem z kiwi ogrodowego (aktinidii)

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Polskie kiwi, bardzo smaczne. Oto przepis na dżem z tego owocu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiwi

    1 kilogram
  • cukier żelujący

    1 opakowanie
  • cukier

    150 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kiwi umyłem, pozbawiłem szypułek i ogonków. Wsypałem do garnka o grubym dnie. Wysmażałem na małym ogniu do czasu odparowania płynu i uzyskania konsystencji powideł. Co jakiś czas mieszałem. Dodałem pod koniec cukier (dodajemy tyle ile uznamy, jeśli chcemy słodki dżem, tym więcej) oraz cukier żelujący.

Gorący dżem przełożyłem do umytych i sparzonych wrzątkiem słoików. Mocno zakręciłem i odstawiłem do góry dnem. Pokrywki muszą być również wyparzone i osuszone.

Profilaktycznie następnego dnia pasteryzowałem jeszcze we wrzącej wodzie ok. 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat