Dżem z czerwonych renklod i porzeczek

Dżem z czerwonych renklod i porzeczek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    renklody czerwone 2 kg
  • porzeczki czerwone

    1/2 kg
  • porzeczki czarne

    1/2 kg
  • porzeczki białe

    1/2 kg
  • cukier trzcinowy

    1 kg
  • żelfix

    (3:1) 3 op.
  • galaretka porzeczkowa

    1-2 op.
  • laska wanilii

    1-2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyć, osączyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do dużego szerokiego garnka z grubym dnem. Dosypać cukier i wymieszać. Dołożyć opłukane i częściowo rozgniecione porzeczki - wymieszać i pozostawić na 1-2 godziny (pod przykryciem) do czasu, aż owoce puszczą sok. Dołożyć rozciętą laskę wanilii (wcześniej wydrążyć nasionka). Gotować ok godzinę na niewielkim ogniu, aż wszystkie owoce się rozgotują i częściowo odparują.
Pod koniec wsypać sypką pektynę, dokładnie wymieszać i gotować 2-3 minuty.
Garnek zdjąć z gazu i wsypać galaretki porzeczkowe. Mieszać do rozpuszczenia. Wyjąć laskę wanilii.
Dżemem napełnić słoiczki aż po brzeg, szybko zakręcić i postawić dnem do góry na 10-15 minut.
Po tym czasie odwrócić, pozostawić do zupełnego ostygnięcia i wynieść w ciemne chłodne miejsce.
Habibi
Zamiast wanilią dżem można doprawić niewielką ilością cynamonu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wafelek2601

22.10.2016 20:08
Taki dżem musi być pyszny

w mojej kuchni

22.10.2016 17:27
moje smaki na przetwory

jagoda5913

22.10.2016 13:27
ładny kolor wyszedł

sezamek

22.10.2016 11:48
skusiłabym się :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat