Dżem z czerwonej porzeczki

Dżem z czerwonej porzeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porzeczka czerwona

    1,5 kg
  • cukier

    1 kg
  • żelfiks

    1 torebka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Porzeczki dokładnie myjemy i usuwamy z gron.Włożyc połowę owocu do garnka rozgnieść widelcem na miazgę ,doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając aby nie przywarły do dna garnka,dodac cukier i mieszać aż całkowicie się rozpuści.Nastepnie wsypać pozostałe porzeczki wsypać zelfiks i gotować do chwili gdy owoce zaczna opadać na dno naczynia,wtedy wlewamy do czystych suchych słoiczków zakręcamy i wkładamy w gruby koc odwrócone do góry dnem. Zostawiamy tak do całkowitego wystygniecia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kasienka23

19.07.2013 07:28
bardzo ładnie się prezentuje!

marta1221

18.07.2013 21:00
tez lubię taki dżem

paulina2157

18.07.2013 20:47
mój ulubiony dżem

Czarnula87

18.07.2013 20:38
śliczne zapakowane

miki47

18.07.2013 20:34
bardzo pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat