Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z czereśni

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Domowy dżem jest zdecydowanie smaczniejszy od tego ze sklepu. Obdarowani czereśniami przez siostrę zrobiliśmy między innymi dżem.

Składniki:

Składniki:

czereśnie 1 kilogram
cukier 250 gramów
skórka cytrynowa 1 łyżka
sok z cytryny 0.5 sztuki
Kardamon mielony Prymat 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z czereśni

Czereśnie umyłem, osuszyłem, pozbawiłem ogonków, wydrylowałem.
Czereśnie umieściłem w garnku o grubszym dnie. Zasypałem cukrem i kardamonem. Odstawiłem do lodówki na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok.
Garnek umieściłem na palniku. Na początku gotowałem na dość mocnym ogniu, aby owoce się zagotowały. Po zagotowaniu zmniejszyłem ogień. Dodałem sok i skórkę z cytryny.
Smażyłem 3-4 godziny co jakiś czas mieszając, aby dżem nie przypalił się.
Konsystencję dżemu sprawdzamy za pomocą dobrze schłodzonego talerzyka. Na zamrożonym talerzyku umieść łyżkę gorącego dżemu. Jeśli dżem zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy – to znaczy, że jest już gotowy.
Gotowy i jeszcze gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak