Czereśnie marynowane

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • czereśnie

    1 kg

Zalewa

  • woda

    1 litr
  • ocet winny

    250 ml
  • cukier

    100 gram

Dodatki (na 1 słoik o pojemności 720 ml)

  • liście wiśni

    2 sztuki
  • Goździki całe Prymat

    3 sztuki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    3 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 sztuki
  • Gorczyca biała cała Prymat

    2 szczypty
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czereśnie marynowane foto

Czereśnie (z ogonkami i pestkami) należy dokładnie umyć.

Krok 2 - Czereśnie marynowane foto
Składniki zalewy - zagotować.
Krok 3 - Czereśnie marynowane foto
Na dnie każdego słoika ułożyć po 1 liściu wiśni i kolejno czereśnie oraz pozostałe dodatki.
Krok 4 - Czereśnie marynowane foto
Całość zalać gorącą zalewą i szczelnie zamknąć.
Krok 5 - Czereśnie marynowane foto

Słoiki pasteryzować przez około 20 minut, a następnie ustawić do góry dnem - do momentu, aż ostygną. (Słoiki o pojemności mniejszej niż 500 ml - należy pasteryzować 15 minut.)

Diana Rusiłowicz
Czereśnie powinny posiadać ogonki i pestki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.02.2017 20:51
Tylko tak robić.
Klausia 11.08.2016 22:05
Ciekawe to
Mniam 25.07.2016 17:09
Dla mnie to coś zupełnie nowego.
mirosława4 25.07.2016 11:20
@Diana Rusiłowicz dziękuję za odpowiedź :)
Diana Rusiłowicz 25.07.2016 02:02
Są pyszne same w sobie, ale świetnie komponują się z pasztetem, pieczonym mięsem, czy zwykłą wędliną.
Stenka 24.07.2016 22:21
Dawno takich nie robiłam
Konczi 24.07.2016 20:54
bardzo fajny przepis
benka 24.07.2016 20:52
Ciekawy pomysł
mirosława4 24.07.2016 19:27
ciekawy przepis , a do czego je używasz ?
cukiereczek 24.07.2016 18:01
domowe,pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat