Dżem z czarnej porzeczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czarna porzeczka

    3 kg
  • cukier

    ok 1,20 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Porzeczki obrać, opłukać, przełożyć do rondla i przesmażać na mniejszym gazie ok 30 min. Dodać cukier i smażyć ok 10 min. Zdjąć z gazu i odstawić by wystygło i odparowało.
Po paru godzinach (ok 4) ponownie postawić na gaz i smażyć ok 30 min. Gdy masa zacznie gęstnieć zdjąć z gazu i przestudzić.
Nakładać do przygotowanych słoików, zakręcić i pasteryzować ok 15 min od zagotowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 30.06.2017 11:14
to jeden z moich ulubionych

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat