Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z czarnej porzeczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czarna porzeczka 3 kg
cukier ok 1,20 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z czarnej porzeczki

Porzeczki obrać, opłukać, przełożyć do rondla i przesmażać na mniejszym gazie ok 30 min. Dodać cukier i smażyć ok 10 min. Zdjąć z gazu i odstawić by wystygło i odparowało.
Po paru godzinach (ok 4) ponownie postawić na gaz i smażyć ok 30 min. Gdy masa zacznie gęstnieć zdjąć z gazu i przestudzić.
Nakładać do przygotowanych słoików, zakręcić i pasteryzować ok 15 min od zagotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 30.06.2017 11:14
to jeden z moich ulubionych

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak