Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z czarnej porzeczki
Dżem z czarnej porzeczki pasuje do słodkich ciast kruchych. Jest idealny do świeżych bułeczek z masełkiem, podanych na śniadanie.
1. Porzeczki umyć usuwając szypułki, włożyć ją do garnka z grubym dnem.
Wsypać cukier, dokładnie wymieszać i drewnianą łyżką lekko zmiażdżyć owoce. Odstawić na kilka godzin lub całą noc.
2. Następnie wlać wodę, postawić garnek na gazie i podgrzewać przez około pół godziny, często mieszając.
3. Słoiczki wyparzyć wrzątkiem lub podgrzać w nagrzanym piekarniku.
Sprawdzić gęstość dżemu wykładając jego łyżkę na zimny talerzyk. Jeżeli dżem z czarne porzeczki zastyga, to możemy go przekładać do słoików, a jeśli się rozlewa smażymy jeszcze chwilę.
4. Gorący zakręcony dżem odwracamy do góry dnem i studzimy. Dżem z czarnych porzeczek przechowujemy w zimnym pomieszczeniu lub lodówce.