Dżem z czarnej porzeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czarna porzeczka

    1 kg
  • cukier

    1/2 kg
  • woda

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i odszypułkowane porzeczki rozgotowyjemy w niewielkiej ilości wody. Gdy odparują, dodajemy cukier i gotujemy powoli na niewielkim ogniu, często mieszając. Dżem jest gotowy, gdy wylany na talerzyk nie rozpływa się. Pasteryzujemy w wyparzonych słoikach 15 minut od zagotowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 27.11.2012 08:55
dzemik swojski najzdrowszy !
barbara11561 19.11.2012 16:45
bardzo lubię taki dżemik,a jeszcze swojski.....i świeżo upieczone bułeczki maślane-rarytas na śniadanko:)
barbara11561 19.11.2012 16:45
bardzo lubię taki dżemik,a jeszcze swojski.....i świeżo upieczone bułeczki maślane-rarytas na śniadanko:)
owca441 21.08.2012 21:48
doskonały na śniadanko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat