Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z cukinii z pomarańczową nutą.
Kroki postępowania
Z tej porcji składników wyszły mi 3 spore słoiczki dżemu o intensywnym,przyjemnym pomarańczowym kolorze i pysznym smaku na nieco egzotyczną nutę.Dżem ma bardzo sztywną,gęstą konsystencję, z tak przygotowanej cukinii powstała taka galaretka,zwarty żel,który wygląda jak kupny przetwór,marmolada.Taki dżem,słodki przetwór będzie świetny do kanapek(przykładowo u mnie znakomicie sprawdził się do śniadania do kanapek z razowym chlebem i białym serem-w takim zestawie właśnie po raz pierwszy degustowałam tą dżemową galaretkę).Ale ten cukiniowy przetwór będzie też znakomity jako dodatek do wypieków.Dżem ma posmak ananasa,można też mieć wrażenie,że jest to dżem pomarańczowy,ale ciężko zgadnąć próbując go,że jest on zrobiony z cukinii.