dżem z borówki leśnej

dżem z borówki leśnej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • borówka leśna

    3 kg.
  • cukier

    1 kg.
  • woda

    1/4 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

borówkę oczyścić,dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem aby pozbyć się goryczki,jak ocieknie nadmiar wody włożyć do dużego garnka,wlać wodę i zagotować.Po zagotowaniu się owoców wsypać cukier wymieszać aby cukier się rozpuścił i gotować jeszcze ok.godziny co jakiś czas mieszając aby nie przywarły do dna.Pod koniec gotowania zmiksować owoce,ponownie zagotować i wkładać gorący dżem do umytych słoików szczelnie zakręcać.Odwrócić do góry dnem nie pasteryzować,po całkowitym wystygnięciu wynieść w chłodne miejsce.Jeśli ktoś lubi bardziej słodki dżem może dodać więcej cukru ale niekoniecznie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 26.09.2013 07:48
smaczny dżem
Ada-Gaba 02.09.2013 10:06
Ale pyszny dzemik
Katarzyna/kate1980 30.08.2013 21:27
do tortów byłby świetny
rafał5 22.08.2013 19:21
wygląda bardzo dobrze.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat