Dżem wiśniowo-rabarbarowy z truskawką

Dżem wiśniowo-rabarbarowy z truskawką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • galaretka wiśniowa

    400 g
  • rabarbar

    400 g
  • truskawki

    200 g
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • skórka z cytryny

    1/2 szt
  • cukier

    400 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Dżem wiśniowo-rabarbarowy z truskawką

Owoce myjemy. Wiśnie drylujemy, z truskawek odcinamy szypułki i kroimy na 2 lub 4 części, rabarbar obieramy i kroimy w kawałki. Owoce umieszczamy w garnku. Dosypujemy cukier. Ścieramy skórkę z połówki cytryny i wyciskamy z niej sok. Całość gotujemy na wolnym ogniu do zagęszczenia. Konsystencje najlepiej sprawdzić nakładając łyżeczkę dżemy a mały talerzyk i sprawdzając jego gęstość po ochłodzeniu. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy przez 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

kloruś 06.07.2017 22:10
bardzo dziękuję :)
cukiereczek 02.07.2017 16:54
Wspaniały domowy smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat