Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowy mojej Mamy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 2 kg
sok z cytryny 3 sztuki
wódka 8 łyżek
laska wanilii ziarenka 2 sztuk
cukier brązowy 40 dag
woda 120 ml
aceto di modena 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowy mojej Mamy

Truskawki oszypułkowujemy, Płuczemy. Dodajemy ziarnka z laski wanili. Zasypujemy połową cukru na ok 4 godizny. W tym czasie przygotowujemy karmel. Na małym ogniu około 15 minut gotujemy druga połowę cukru z wodą. Cytyrny rolujemy by się oddzielił sok i dodajemy do ukru. truskawki łączymy z karmelem. Gotujemy dlaej doprowadzając do wrzenia. Smażymy ok 10 minut jeszcze na dużym ogniu. Na koniec dodajemy ocet (aceto di modena-ma słodki smak) oraz alkohol. W momencie keidy dżem będzie miał dobrą konsystencję przekładamy do czystych słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 04.04.2013 15:51
dżemik z procentami :D jest szalenie ciekawa smaku :)
mic 28.03.2013 21:17
super dzem
Piter 31 25.03.2013 07:10
świetny do naleśników i nie tylko.
Milena87 24.03.2013 18:09
Taki domowy dżem jest jest najlepszy na świecie :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak