Dżem truskawkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kg truskawek

  • cukier żelujący 3:1

  • 35 dag cukru

  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamon

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić na cząstki. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier żelujący, doprowadzić do wrzenia gotując na małym ogniu, ciągle mieszać. Wsypać cukier i cynamon oraz nieco soku z cytryny, dobrze wymieszać, ponownie zagotować i gotować jeszcze przez 2 minuty. Gorący dżem nałożyć do słoików do pełna, szczelnie zamknąć. Słoiki ułożyć do góry dnem (pozostawić je tak na co najmniej 5 minut).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bart 07.01.2011 21:31
bardzo smaczny
Magdalena80 07.01.2011 21:21
Dżem truskawkowy jest najsmaczniejszy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat