Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowo-pomarańczowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki 1 kg
pomarańcza 4 szt
cukier 1 kg
cytryna 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowo-pomarańczowy

Owoce myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół, z pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańcze filetujemy, a z ich resztek wyciskamy sok bezpośrednio do truskawek. Dosypujemy cukier i gotujemy aż dżem się odparuje i zagęści.
Cytryny myjemy, ocieramy skórki do gotującego się dżemu oraz wyciskamy z nich sok. Gotujemy jeszcze chwile dla połączenia się smaków.
Gorący dżem przelewamy do wysterylizowanych lub wyparzonych słoików. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 02.07.2015 20:11
smaczny dżemik
Krzysztof15 02.07.2015 09:11
bardzo pyszny
marcia7 01.07.2015 18:58
piękny kolor wyszedł
iziona 01.07.2015 14:59
Dobry dżemik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak