Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem śliwkowo-jeżynowy korzenny z rumem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 3 kg
jeżyny 1/2 kg
cukier 3-4 szkl.
sok z cytryny 2 średnie
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
żel-fix 2 op.
rum 50 ml
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
goździki mielone 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem śliwkowo-jeżynowy korzenny z rumem

Śliwki wypestkować i zasypać cukrem. Pozostawić na 1-2 godz. Postawić na niewielkim ogniu, nakryć i ogrzewać, aż śliwki zmiękną i puszczą możliwie dużo soku - wylać na sito i pozostawić do odcieknięcia.
Do uzyskanego syropu śliwkowego dodać sok z cytryny (można też zetrzeć skórkę), jeżyny wymieszane z żel-fixem oraz mielone przyprawy - ponownie postawić na ogniu i zagotować - zmniejszyć płomień do minimum i dusić 20 minut, co jakiś czas mieszając, aż jeżyny się rozpadną. Dolać rum i jeszcze krótko zagotować.
Gorący dżem przełożyć do niewielkich słoiczków, szczelnie zakręcić i postawić dnem do góry - pozostawić do ostygnięcia. Nie pasteryzować!

Wykorzystane śliwki użyć do deseru lub przesmażyć na powidła.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 16.09.2013 16:14
bardzo fajne połączenie
Habibi 16.09.2013 10:08
Dzięki dodatkowi tylu przypraw jest naprawdę aromatyczny :)
eagle 15.09.2013 19:25
Fajny na rozgrzanie ;-) wygląda na bardzo aromatyczny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak