Dżem renklodowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    0,35 kg
  • żelfix

    3:1 opakowanie 40 g
  • lody

    1 renklody
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Odważyć 1 kg wypestkowanych i rozdrobnionych renklod. Włożyć do garnka, dodać żelfix i dokładnie wymieszać. Zagotować, ciągle mieszając. Dodać cukier. Zagotować ponownie i gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć garnek z ognia, mieszać do zaniku piany. Gorącą konfiturę nałożyć do słoików i szczelnie zamknąć. słoiki ułożyć dnem do góry na ok. 5 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ziutula 19.08.2012 23:41
w zimie smakuje bardzo taki dżemik...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat