Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem porzeczkowy czerwono-czarny z imbirem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczki czerwone 650 g
porzeczki czarne 350 g
imbir tarty 1 łyżka
cukier trzcinowy 1 szkl.
cukier kryształ 1 szkl.
żelfix
cytryna 1 średnia

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem porzeczkowy czerwono-czarny z imbirem

Porzeczki obrać z szypułek, przełożyć na sito i przepłukać zimną wodą - osączyć i przełożyć do garnka. Wsypać cukier wymieszany z żel-fixem.
Cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę wprost do owoców, a potem wcisnąć również sok.
Na drobnej tarce zetrzeć też imbir. Wszystko ostrożnie przemieszać, nakryć pokrywką i pozostawić na godzinę, aż porzeczki puszczą sok.
Garnek postawić na średnim płomieniu i ogrzewać 10 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy dżem zawrze zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 3-4 minuty.
Przelać gorący do przygotowanych niewielkich słoiczków, natychmiast zakręcić i postawić dnem do góry na 10-15 minut. Po tym czasie odwrócic i pozostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 18.11.2015 15:07
bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak