Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem pomarańczowo-dyniowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcza 3 szt.
dynia 1 kg
cytryna 1 szt.
cynamon 1 łyzeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
cukier 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem pomarańczowo-dyniowy

Kroki postępowania

1
Potrzebujemy kilogram obranej ze skóry i pestek dyni.
Kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem , Zostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Krok 1 - Dżem pomarańczowo-dyniowy foto
2
Po dwóch godzinach gdy dynia wypuści skoki do garnka dodajemy pokrojoną drobno pomarańczę i cytrynę oczywiście bez skórek oraz przyprawy.
Smażymy na małym ogniu aż większość wody wyparuje ,a z dyni zrobi się papka. Gdyby kawałki pomarańcza okazały się zbyt duże , można blenderem zmiksować.
Krok 2 - Dżem pomarańczowo-dyniowy foto
3
Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć , nałożyć dżemiku , pasteryzować w gorącej wodzie około 10 minut.
Krok 3 - Dżem pomarańczowo-dyniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 15.12.2013 12:08
pyszny dżemik :)
artur7 22.10.2013 17:53
fajne polaczenie dyni
Habibi 02.11.2012 18:39
Ja od lat robię podobny dżemik - jest świetny do smarowania pieczywa, jako dodatek do ciasta piernikowego albo nadzienie do rogalików :)
manaika 02.11.2012 11:43
ciekawa jestem smaku
Mati3 02.11.2012 10:52
pychota taki dżem:)
fijolek91 02.11.2012 10:46
super pomysł:)
Anna169Hosz 02.11.2012 10:05
Smaczny, bardzo lubię taki dżemik.
Poison1988 02.11.2012 09:38
Super! Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam ale musi super smakować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak