Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DŻEM MORELOWY

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

morele 2 kg
cukier 1 kg
cytryny 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: DŻEM MORELOWY

Wykonanie:
Morele umyć i przepołowić- wysuszyć na ściereczce. Włożyć do rondla, wsypać cukier i podgrzewać ciągle mieszając. Gdy owoce się całkiem rozgotują, wycisnąć sok z cytryny i zetrzeć skórkę. Nadal mieszając nakładać gorący dżem do wyparzonych słoików, zakręcać i pasteryzować 15 minut. Proponuję pod koniec smażenia dodać budyń morelowy rozpuszczony w odrobinie zimnej wody, dżem będzie bardziej gęsty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 23.09.2013 15:13
dzemik smaczny do nalesnikow
A_gucha 18.08.2013 15:22
dodałam mniej cukru i budyń śmietankowy (nie dostałam morelowego) i dżem jest na prawdę pyszny!!!
Babciagramolka 30.07.2013 10:42
Poproszę kilka słoiczków na wynoś :)- smakowicie wyglada.
KasiaK90 29.07.2013 18:59
pyszniutki dżemik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak