Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem mirabelka-banan

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mirabelki 500 g
banan 2 szt
cukier 1/2 szklanki

Porada

Składniki na 3 słoiki po 250g.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem mirabelka-banan

Słoiki sterylizujemy w piekarniku
Śliwki myjemy na sicie i pozbawiamy pestek. Najłatwiej jest to zrobić przy pomocy drylownicy do wiśni lub jeśli takowej nie posiadamy ręcznie.
Dwa dojrzałe banany kroimy w kostkę lub ugniatamy widelcem. Owoce wkładamy do średniego garnka i dodajemy ½ szklanki cukru. Na bardzo małym ogniu powoli gotujemy, aż dżem zgęstnieje. Próbujemy czy jest dostatecznie słodki, ewentualnie dosładzamy.
Dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 20 minut. Studzimy do góry dnem do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 18.09.2015 10:55
super połaczenie
Saga123 27.08.2015 14:24
fajne połączenie :)
paulette17 27.08.2015 14:10
Musi być pyszny! Z chęcią jeden słoiczek wzięłabym :)
iziona 27.08.2015 12:20
Kapitalne połaczenie smaków
magda1976 27.08.2015 11:37
Ciekawe połączenie
Krzysztof15 27.08.2015 09:03
bardzo smaczny
Ania321 27.08.2015 08:54
takiego jeszcze nie jadłam, musi być pyszny :)
ben-ka 27.08.2015 07:39
Z mirabelek nie robiłam, a one tak obrodziły w tym roku.......
Damiano
Damiano 27.08.2015 07:29
bardzo dobry na zimę
Habibi 27.08.2015 07:15
Uwielbiam takie połączenia - u mnie właśnie dojrzewa 2 kg bananów do dżemu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak