Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem marchewkowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewki 500 g
cytryna 1
cukru 1 szk
wody 1/2 szk
galaretki cytrynowej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem marchewkowy

Kroki postępowania

1
Umytą cytrynę zrolować aby wydobyć z niej jak najwięcej soku. Wycisnąć z niej sok do miseczki lub szklanki. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wrzucić do rondelka lub na patelnię, wlać wodę i smażyć około 15 minut. Po tym czasie dodać cukier i nadal smażyć kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 1 - Dżem marchewkowy foto
2
Następnie blenderem zmiksować podsmażona marchewkę ( można tego nie robić, ale będą wyczuwalne drobinki marchewki ). Ponownie masę przełożyć do tego samego naczynia wlać sok i ponownie smażyć około 3 minut.
Krok 2 - Dżem marchewkowy foto
3
Na koniec dodać galaretkę i dokładnie wszystko wymieszać. Bardzo gorącym dżemem napełnić słoiczki ( mi z tej porcji wyszły 2 słoiczki 200 ml ) i szczelnie zamknąć.
Krok 3 - Dżem marchewkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 10.05.2013 08:20
O, zupełnie jak mój ;) Robię z cytryną albo z pomarańczą - obie wersje lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak