Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem malinowo- jeżynowo - bananowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maliny świeże 1 kg
banan 2 szt
jeżyny 1 szkl
cukier 0,5 kg
cukier żelujący 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: dżem malinowo- jeżynowo - bananowy

Kroki postępowania

1
Maliny myjemy. Banany obieramy, kroimy w kostkę. Mieszamy z 2 łyżkami cukru. Odstawiamy na 10 minut.
Krok 1 - dżem malinowo- jeżynowo - bananowy foto
2
Dodajemy resztę cukru. Całość gotujemy na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając aby zapobiec przypaleniu. Tą czynność robimy przez około 1 godzinę.
Krok 2 - dżem malinowo- jeżynowo - bananowy foto
3
Po upływie godziny wsypujemy cukier żelujący cały czas mieszając. Gotujemy przez około 2 minuty i wyłączamy gaz. Zdejmujemy powstałą pianę i przelewamy dżem do słoików. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem aby wieczko wklęsło.
Krok 3 - dżem malinowo- jeżynowo - bananowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miffiss 20.09.2016 22:43
smakowity dżem
Renata9 20.09.2016 21:49
Smaczny dżemik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak