Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jarzębinowy z jabłkami.

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

owoce 50 dag
jabłko kwaśne 50 dag
cukier 25 dag
woda 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jarzębinowy z jabłkami.

Kroki postępowania

1
Wymrożone owoce odmrozić , wsypać do rondla z grubym dnem, wlać wodę i gotować pod przykryciem, na małym ogniu , aż owoce zaczną pękać. Wsypać cukier i dalej podgrzewać.
Krok 1 - Dżem jarzębinowy z jabłkami. foto
2
Obrane jabłka, bez gniazd nasiennych pokroić w kostkę i dodać do jarzębiny. Smażyć na małym ogniu, aż owoce staną się szkliste i rozpadną się. Mieszać, aby dżem się nie przypalił.
Krok 2 - Dżem jarzębinowy z jabłkami. foto
3
Gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiczki i zakręcić.
Dżem można wykorzystać do przełożenia ciast i na śniadanko do cieplutkich bułeczek czy tostów.
Krok 3 - Dżem jarzębinowy z jabłkami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maria 70 19.09.2014 23:28
Muszę zrobić,bo wiem gdzie rośnie jarzębina.
MagdaXXX 19.09.2014 20:07
no jarzębiny jeszcze nie jadłam
Gabi44 19.09.2014 17:27
Ciekawa propozycja,tylko u mnie trudno zdobyć jarzębinę.
Sroczka 19.09.2014 17:11
Wygląda pysznie, zjadłabym trochę.
nogawkuchni 19.09.2014 16:47
Bardzo oryginalna i ciekawa propozycja,ciekawa jestem smaku.
barbara11561 19.09.2014 16:47
jeszcze nie robiłam dżemu z jarzębiny:)wygląda bardzo pysznie:)
Renata9 19.09.2014 16:47
takiego dżemu jeszcze nie jadłam, ale w Twoim wykonaniu jest na pewno bardzo smaczny :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak