Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jagodowy z waniliową nutką na galaretce.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jagody 1 kg
cukier 700 g
cukier waniliowy 20 g
galaretka 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jagodowy z waniliową nutką na galaretce.

Kroki postępowania

1
Opłukane,oczyszczone jagody przełożyłam do garnka i zasypałam je cukrem dodając do nich także od razu cukier waniliowy.Po chwili zamieszałam jagody z cukrami i przestawiłam je na kuchenkę.
Krok 1 - Dżem jagodowy z waniliową nutką na galaretce. foto
2
Gotowałam jagody lekko ponad godzinę od czasu do czasu mieszając,by dżem się nie przypalał,nie przywierał do dna garnka.Pod sam koniec gotowania(na około 5 minut przed wyłączeniem palnika)dodałam obie galaretki i wymieszałam je w gotującym się na małym ogniu dżemie.
Krok 2 - Dżem jagodowy z waniliową nutką na galaretce. foto
3
Gorący dżem przelewałam do słoików,które po napełnieniu przekręcałam do góry dnem.
Z tej porcji składników wyszło mi 2 spore słoiki dżemu i jeden średni pojemniczek do jedzenia na teraz,na bieżąco.Dżem jest dość zawiesisty,dzięki dodanej galaretce nabrał galaretkowej konsystencji,szybko gęstniał w słoikach.Dżem przyjemnie waniliowo pachnie,jest intensywnie jagodowy i odpowiednio słodki.Jest świetnym smarowidłem do pieczywa,czy naleśników,a właściwie to zjadany na każdy sposób,z dowolnymi dodatkami będzie pysznym akcentem.
Krok 3 - Dżem jagodowy z waniliową nutką na galaretce. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 02.08.2013 16:39
ja też nie
Alex_M 24.07.2013 15:57
jeszcze nigdy nie robiłam z galaretką :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak