Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jabłkowy z płatkami róży

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
Kwas cytrynowy Prymat 2 łyżeczki
dzika róża 40 g
cukier 400 g
sok jabłkowy 1 szklanka

Porada

Składniki na 4 słoiki po około 250g.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jabłkowy z płatkami róży

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy cukier i płatki róży. Gotujemy na małym ogniu aż jabłka się zeszklą a dżem zgęstnieje. Dodajemy kwasek cytrynowy do smaku. Łyżeczkę dżemu nakładamy na schłodzony talerzyk. Jeśli dżem się nie rozlewa jest już dobry. Przekładamy go do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 18.06.2015 13:27
fajny dżemik,jeszcze takiego nie jadłam :)
bertpvd 18.06.2015 09:12
super przepis
Katarzyna59 17.06.2015 21:45
musi rewelacyjnie smakować
wwwiolka 17.06.2015 21:41
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak