Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jabłkowy z jarzebiną

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 75 dag
jarzębina 50 dag
cukier 75 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jabłkowy z jarzebiną

Jarzębinę przebieramy, opłukujemy, osuszamy i oczyszczamy z szypułek. Wsypujemy do woreczków foliowych i mrozimy w zamrażalniku 2-3 dni. Następnie zamrożoną jarzębinę wrzucamy do dużej ilości wody, gotujemy 10 min i odcedzamy ale zachowujemy 1 szklankę wywaru. Do wywaru który zostawiliśmy dodajemy cukier, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy jarzębinę i dusimy ok. 15 min. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej /możemy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach wówczas dżem będzie delikatniejszy, możemy też zetrzeć na tarce o dużych oczkach/. Jabłka dodajemy do jarzębiny, gotujemy ok. 5 min. Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i studzimy pod kocem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak