Dżem jabłkowo - śliwkowy

Dżem jabłkowo - śliwkowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj polecam bardzo smaczny dżem z jabłek i śliwek zrobiony w prosty sposób. Dżem przygotowany  w sokowniku robi się bardzo szybko, zyskujemy naturalny pełnowartościowy sok z owoców a z miąższu owocowego smakowity dżem.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • śliwki węgierki

    3 kilogramy
  • jabłka

    2 kilogramy
  • cukier

    500 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyć, odsączyć na sicie,usunąć ogonki. Nie usuwając pestek włożyć do sokownika.

Jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pokroić i dodać do śliwek (jeżeli nie chcemy, to jabłek nie trzeba obierać wystarczy umyć i przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne).

Przykryć sokownik, podłożyć garnek na sok i gotować najpierw na dużym ogniu do zagotowania wody w dolnym garnku sokownika, następnie gdy już woda będzie się gotować zmniejszyć płomień ognia i gotować do rozpadu owoców.

Owoce partiami przekładać na sitko, przecierać tłuczkiem miąższ do czystego garnka, a pozostałości czyli pestki i skórki wyrzucić i tak do wyczerpania owocu.

Sok przelać do czystych słoików, zakręcić dokładnie i słoiki pasteryzować.

Miąższ owocowy wstawić na ogień dosłodzić w razie potrzeby cukrem, a następnie gorący wkładać do czystych słoików dokładnie zakręcić, obrócić do góry dnem i gotowe.

Bożena Matuszczyk
Najpierw gotowałam same śliwki , gdy lekko popękały dołożyłam jabłka. Cukru dodajemy według uznania, w zależności od kwaśności owoców.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

20.07.2019 19:30
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat