Jabłka prażone na szarlotkę do słoików

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Jabłka, które dzisiaj przygotowałam nadają się na pyszną szarlotkę, którą pieczemy bardzo często i jest jednym z ulubionych ciast w moim domu. Ogólnie ciasta z jabłkami, moja rodzinka uwielbia, więc i takich prażonych jabłek nie może zabraknąć.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Potrzebne składniki:

  • jabłka

    2 kilogramy
  • sok z jednej cytryny

    1 sztuka
  • cukier

    1 szklanka
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • woda zimna

    100 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę, następnie skrapiamy sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały.

Owoce wkładamy do garnka dodajemy część cukier i niewielką ilość wody. Wstawiamy na ogień i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 20 minut często mieszając aby jabłka się nie przypaliły. Dodajemy odrobinę cynamonu i dosładzamy w razie potrzeby pozostałym cukrem.

Gorącą masę przekładamy do czystych słoików i dokładnie zamykamy,słoiki obracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

Takie jabłka, na zimę jak znalazł.

Bożena Matuszczyk
Cukru dodajemy według uznania (w zależności od kwaśności jabłek). Jak ktoś lubi to, może dołożyć 2 -3 goździki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 19:42
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat