Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka prażone na szarlotkę do słoików
Przepis na jabłka prażone warto zapisać, by w sezonie sięgnąć po niego i przygotować bazę do ulubionej szarlotki, ryżu na mleku lub innego deseru, np. warstwowych jabłek z cynamonem przekładanych jogurtem greckim. Po zawekowaniu takie jabłka mogą spokojnie czekać w słoiczkach na swoją kolej.
1. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę, następnie skrapiamy sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały.
2. Owoce wkładamy do garnka dodajemy część cukier i niewielką ilość wody. Wstawiamy na ogień i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 20 minut często mieszając aby jabłka się nie przypaliły. Dodajemy odrobinę cynamonu i dosładzamy w razie potrzeby pozostałym cukrem.
3. Gorącą masę przekładamy do czystych słoików i dokładnie zamykamy, słoiki obracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Takie jabłka, na zimę jak znalazł.