Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem dyniowo-gruszkowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

miąższ z dyni 0,5 kg
gruszki 2 szt
cukier 0,75 szklanki
sok z cytryny 3 łyżki

Porada

Do dżemu możemy dodać szczyptę cynamonu lub goździki.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem dyniowo-gruszkowy

Miąższ z dyni kroimy w kostkę - im mniejsza tym szybciej się rozgotuje. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i wraz z dynią wrzucamy do garnka. Dodajemy sok z cytryny i często mieszając prużymy na małym ogniu. Kiedy składniki puszczą sok dodajemy cukier. Kiedy dynia się rozgotuje wszystko miksujemy blenderem. Jeśli okaże się że dżem jest zbyt rzadki możemy go jeszcze trochę pogotować i dosłodzić do smaku. Dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 11.11.2014 08:28
bardzo smaczny
w mojej kuchni 20.10.2014 10:06
takie smaki dyniowe lubię
ice cubes 20.10.2014 09:23
dobre połączenie
Kulinarna Ja 20.10.2014 08:31
super pomysł na dyniowe słoiczki na zimę
olkaaa 20.10.2014 08:02
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak