Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem czereśniowo-porzeczkowy

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Jeśli lubicie niezbyt słodkie dżemy to polecamy taki.

Składniki:

czereśnie 1.5 kilograma
porzeczki 500 gramów
cukier 1 szklanka
żelfix 2 opakowania

Porada

Żelfix bez cukru

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem czereśniowo-porzeczkowy

Czereśnie umyłem, wypestkowałem. Zasypałem cukrem. Odstawiłem, aby puściły sok.
Gotowałem na małym ogniu, mieszając czasami. Po ok. 2 godzinach dodałem porzeczki. Gotowałem dalej, aż masa zgęstniała. Wtedy dodałem żelfix bez cukru. Odstawiłem.
Następnego dnia ponownie zagotowałem, gorący dżem przełożyłem do wysterylizowanych słoików. Pasteryzowałem w piekarniku 90 stopni przez 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak