Dżem czereśniowo-porzeczkowy

Dżem czereśniowo-porzeczkowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Jeśli lubicie niezbyt słodkie dżemy to polecamy taki.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czereśnie

    1.5 kilograma
  • porzeczki

    500 gramów
  • cukier

    1 szklanka
  • żelfix

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czereśnie umyłem, wypestkowałem. Zasypałem cukrem. Odstawiłem, aby puściły sok.
Gotowałem na małym ogniu, mieszając czasami. Po ok. 2 godzinach dodałem porzeczki. Gotowałem dalej, aż masa zgęstniała. Wtedy dodałem żelfix bez cukru. Odstawiłem.
Następnego dnia ponownie zagotowałem, gorący dżem przełożyłem do wysterylizowanych słoików. Pasteryzowałem w piekarniku 90 stopni przez 20 min.

R'n'G Kitchen
Żelfix bez cukru

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat